Terugreis

Opmerkingen vooraf:
1. Omdat vooral budgetmaatschappijen frequent wijzigingen aanbrengen in hun vluchtschema, vertrektijden en prijzen kan onderstaande informatie her en der verouderd zijn. Onderliggende boodschap: er zijn tal van manieren om naar Nederland of Vlaanderen terug te vliegen. Oriënteer U vooraf en wacht niet met het boeken van een vlucht tot de dag van aankomst in Santiago.

2. Alle sites van vliegmaatschappijen vereisen bij het boeken van een vlucht het gebruik van een geldige creditcard. Het meest handige is dat U een creditcard op zak heeft maar de boeking kan ook door het thuisfront worden geregeld. Kijk ook naar de huisregels van de maatschappij en naar extra kosten die in rekening gebracht kunnen worden. Bijv. betreffende het inchecken.

3. Bij trein- en zelfs busreizen is het vaak mogelijk en regelmatig ook noodzakelijk om vooraf on-line plaatsen te reserveren én te betalen.

Vliegen
Er zijn verschillende opties voor uw terugreis. De meest snelle is vliegen vanuit Santiago de Compostela. Het vliegveld ligt een paar kilometer ten noordoosten van de stad.

Een rechtstreekse vlucht naar Nederland is mogelijk met Vueling. Dit budgetmerk van Iberia vliegt een paar keer per week rechtstreeks op Amsterdam. Deze vluchten vertrekken om 06:45. Kosten: vanaf zo’n 50 euro, prijspeil januari 2017. Kijk goed naar de op de Vueling- of Iberiasite geboden alternatieven. Op de meeste vluchten moet één keer overstappen. In tegenstelling tot Ryanair zorgt Vueling er dan wel voor dat uw bagage wordt overgeheveld.
Een andere optie met een tussenstop in Madrid of Barcelona is om met Ryanair naar Nederland vliegen. Deze maatschappij vertrekt op de meeste dagen in de week ook om 06:45 uur naar Madrid. De reis duurt 1:10 uur. De prijs: vanaf 30 euro. Vanuit Madrid (T1) kunt u naar verschillende bestemmingen in Nederland vliegen.
Bijv. met Ryanair via Madrid naar Eindhoven. Een optie is een vlucht op bijv. 13 juli 2017, 36 euro per stoel (prijspeil jan. 2017). U heeft zo’n drie uur tijd om over te stappen. Dat lijkt genoeg om ook uw bagage opnieuw in te checken, want Ryanair biedt geen overstapservice.
U kunt ook voor een prijs vanaf 30 euro met Ryanair naar Barcelona el Prat, T2 vliegen, aankomst meestal rond 10:40. Vanaf hier zijn op verschillende dagen en tijden vluchten naar Schiphol, Rotterdam en Eindhoven mogelijk. De middagvlucht met Transavia naar Rotterdam bijvoorbeeld kost 50 à 80 euro en vertrekt om 15:35 (gegevens per januari 2017). Let op: Ryanair vliegt vanaf Barcelona el Prat wel op Charleroi maar niet op Nederlandse bestemmingen.
Een andere optie is een vlucht met Ryanair naar Stansted en dan naar Eindhoven. Ook Ryanair. U vertrekt om 09:00 uit Spanje en om half acht ’s avonds staat u op Eindhoven-Airport. Voor de overstap op Stansted heeft u dus een zee van tijd. Totale kosten bedragen rond de 80 euro. Of u vliegt vanuit Stansted met Easyjet naar Schiphol, aankomst om 19:00 uur, totale kosten circa 100 euro.
Voor Belgische pelgrims en pelgrims uit het zuiden van Nederland is een rechtstreekse vlucht van Santiago naar Brussel met Vueling een goede optie. Er zijn verschillende vertrektijden mogelijk. Let bij het kiezen van een vlucht goed op, de site presenteert naast directe vluchten ook vluchten met een overstap. De prijs varieert van 65 euro tot ruim 150 euro.

Noordkust van Galicië

Samengevat: mogelijkheden genoeg. Maar omdat sommige maatschappijen niet elke dag de gewenste vlucht uitvoeren is het wel even puzzelen met data en vertrektijden. Voor veel budgetmaatschappijen geldt dat de goedkope stoelen maanden van tevoren geboekt moeten worden. Wacht u met boeken tot enkele dagen vóór vertrek dan kan de prijs aanzienlijk hoger liggen. Aan u de keus om een goedkope vlucht te kiezen met als gevolg dat u enig risico loopt en vast zit aan een harde datum. Of u kiest het ‘vrijheid/blijheid’-model met de kans dat uw terugreis per vliegtuig u een paar honderd euro kost. Zelf koos ik voor de eerste optie. Ik nam het missen (door welke oorzaak dan ook) van mijn terugvlucht voor lief. Als dat misschien zou gebeuren, zou me dat een kleine 100 euro kosten; ruimbagage bijboeken kon (kan?) tot kort vóór vertrek. Ik vond deze keus opwegen tegen het alternatief: mogelijk enkele honderden euro’s voor de terugvlucht met Iberia betalen. Er zijn natuurlijk slimmeriken die precies weten wanneer een vlucht het goedkoopst wordt aangeboden en slaan dan toe. Succes ermee!

Een andere mogelijkheid is een vlucht via het Portugese Porto. Ryanair vliegt vanaf Porto rechtstreeks op Eindhoven en met een ALSA-bus bent u in vier uur vanuit Santiago in Porto (Oporto Aeropuerto Sa Carneiro). De busreis kost 30 euro. De bus vertrekt om 11:00 uur. De vliegreis kost ook 30 euro. Boek ook een hotelovernachting op het vliegveld, want het vliegtuig vertrekt ’s ochtends al om tien voor zeven.

Bagage
Voor de bagage is de keuze: meenemen wat u mee kunt nemen en/of de spullen laten thuisbezorgen door een gespecialiseerd transportbedrijf, bijv. Soetens uit Vessem. In de parkeergarage van hostal México (Rúa Republica Arxentina 33) is het inzamelpunt van de firma Soetens voor fiets en/of bagage. Kosten fietsvervoer € 131; bagage € 60. Dit hostal is ook een goede plek om te overnachten. Het ligt weliswaar buiten het oude centrum, maar de afstand tot de kathedraal is goed te lopen. Bovendien is vlakbij het hostal de opstapplek van de bus naar het vliegveld. Op de site waarnaar wordt verwezen staat dat de bus vertrekt vanaf het Praza de Galicia. Dat klopt ongeveer. De bushalte is in Rua do Doutor de Teixero, een van de toevoerwegen naar het kleine pleintje. Een alternatief voor Soetens fietsvervoer is Correos. Een kantoor van deze Spaanse versie van PostNL is gevestigd in de rúa do Franco 4. Goede kennis van de Spaanse taal is een vereiste. In Ultreia 39 wordt gemeld dat de kosten 90 euro per fiets zijn.
Het ìs mogelijk fiets én bagage mee te nemen op een vlucht naar Nederland of België. In Santiago zijn fietsenmakers die uw fiets vliegklaar maken, bijvoorbeeld de Bicicletas Velocipedo in de Rúa do San Pedro 23. Op het vliegveld kunt u uw fiets zelf ‘vliegklaar’ maken en inpakken in plastic. Voor alle Ryanair-overstapvluchten geldt dat de fiets mee kan voor in totaal 80 euro. Gemakkelijker is natuurlijk alles op transport te zetten en zelf zonder veel bagage terug te vliegen.

Per bus en trein
Voor mensen die liever niet vliegen is een optie om met de ALSA-bus van Santiago naar Irun/Hendaye (Spaans-Franse grens) te reizen. De bus vertrekt op het centrale busstation in Santiago. De kosten zijn ongeveer 65 euro. Uw fiets kan voor 10 euro ook mee. De reis duurt 13 à 14 uur en er zijn gewoonlijk twee vertrektijden per dag. In de vroege ochtend en in de late middag. Vanaf Hendaye kunt u met de nachttrein naar Parijs. De trein vertrekt om 19:00 uur. Per trein van Santiago naar Irun/Hendaye kost ongeveer 50 euro, de reis duurt 11 uur, aankomst 21:00 uur. Een directe aansluiting op de nachttrein naar Parijs zit er dus niet in. Het meenemen van fietsen in Spaanse treinen is ook lang niet altijd mogelijk. Lees vooraf over de mogelijkheden. Kijk op bicigrino.com/transporte voor meer informatie over reizen op de Camino.
Per trein vanuit Santiago naar de Franse grens kán, maar is ‘een mijl op zeven’ vanwege het vele overstappen, de slechte aansluitingen en de trajecten met enkel boemeltreinen.

Rechtstreeks per bus
Eurolinesbussen rijden vanaf Santiago de Compostela naar enkele bestemmingen in Nederland. Per seizoen geldt een eigen ‘time table’. Klik op Time table Eurolines 2016 voor de reistijden tot en met eind maart 2016. Later dit jaar verschijnen op Timetables.Eurolines.nl actuele reisschema’s.

Terug fietsen
Terug fietsen is uiteraard ook mogelijk. Een enkeling doet het ook. De Sweermanboekjes zijn ook ‘achterste-voren’ te lezen. Maar dan duurt de hele reis wel zeven of acht weken.

naar boven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.