Wanneer ?

18 mei 2013, het is zeer koud op weg naar O`Cebreiro.

18 mei 2013, het is zeer koud op weg naar O`Cebreiro.

Indien u de vrije keuze heeft is fietsen in juni en de eerste helft van juli om onderstaande redenen het meest aantrekkelijk:

  1. de kans op ‘goed fietsweer’ is het grootst.
  2. het is nog niet (te) druk.
  3. de dagen zijn lang.
  4. de natuur is mooi.

Daarom: plan uw vertrek, indien mogelijk, in de periode 25 mei – 15 juni.

Goed fietsweer
Onder ‘goed fietsweer’ versta ik: gematigde temperaturen maar ook weer niet te koud. Overdag 20 à 25 graden en ’s nachts tussen de 10 en de 15 graden. Plus een zwakke wind uit de juiste richting en weinig regen. De kans op zulk weer is in juni het grootst. Maar uiteraard is de kans dat het vijf weken zal aanhouden klein. U moet daarom voorbereid zijn op regen, wind tegen, mist en minder aangename temperaturen. Voor verdere informatie over ‘het weer’ verwijs ik u naar het betreffende tabblad.

Drukte

Aantal pelgrims in 2013

Aantal pelgrims in 2013; In andere jaren is het beeld hetzelfde

De grootste drukte is in augustus. Twintig procent arriveert in deze maand, d.w.z. 55.000 (!) in 2016. In juni is het nog ‘gezellig’ druk, alhoewel hierover de meningen verdeeld zijn. Kampeerders zullen in de maanden april en mei (mogelijk tot half juni) veel campings gesloten vinden. Ná augustus neemt de drukte snel af. Daarom is september een goed alternatief voor juni, ondanks dat de zon eind september pas om acht uur opgaat en het om 20:00 alweer bijna donker is.

De drukte in augustus wordt mede veroorzaakt door het grote aantal Caminotoeristen op de route. Deze categorie pelgrims is van een ander slag. Net als de vele (Spaanse) mountainbikers die de route vooral in augustus ‘onveilig’ maken. De drukte heeft uiteraard gevolgen voor de bezetting van de albergues. Slapen op de grond, in een noodonderkomen of op andere minder aantrekkelijke plekken kan uw deel zijn. En de hygiëne in de albergues is in augustus vaak ook van mindere kwaliteit. Mijd dus de maand augustus.

Indien u de feestelijkheden en de drukte rond de naamdag van Sint Jacob op 25 juli wilt meemaken, plan dan uw vertrek op of rond 20 juni. In een heilig jaar (ano santo) is het dan extra druk. Het eerstvolgende heilig jaar (sinds 2016) is echter pas in 2021; het eerste was in 1126, ingesteld door Paus Calixtus II.

Lange dagen

Zon op, zon onder in Burgos

Lange dagen zijn van belang omdat u dan het ritme ‘vroeg op en op tijd stoppen’ kunt aanhouden. Wat vroeg op is, hangt af van de keuze hoe u wilt overnachten: zes uur als u kampeert, zeven uur-half acht in een hotel. In beide gevallen is deze tijd afgestemd op de vertrektijd: acht uur ’s ochtends, tevens de uiterste vertrektijd uit Spaanse refugio’s.

Vergis u niet. U kunt de Nederlandse tijden zon-op, zon-onder niet zomaar transplanteren naar Spanje. Hiernaast een grafiek van het zon-op/zon-onder tijdvak voor Burgos. In juni gaat de zon rond tien over half zeven op en rond tien voor tien onder.

Mooie natuur

De Spaanse Meseta met windmolens.

De groene Meseta met windmolens.

En tenslotte pleit het voor juni dat er dan in Spanje massa’s ooievaars rondvliegen en nestelen. Mooi om te zien. Ook zijn de graanvelden op de Meseta nog groen en bloeien er bloemen langs de weg. Zeker in Frankrijk maar ook in Spanje. Het enige wat u in het voorjaar mist zijn de druiven aan de wijnranken, bijvoorbeeld in de Rioja.
Op de site van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob vond ik deze tekst: “Als je tegen de wind in aan het zwoegen bent, je teller nog geen 10 km per uur aangeeft en je in de berm een bord Santiago 514 km ziet, is dat niet echt om vrolijk van te worden.”
Het bord waarnaar wordt verwezen staat hiernaast op de foto. Op de achtergrond zijn windturbines zichtbaar. Die staan hier inderdaad niet voor niets. Maar gelukkig kunt u 2 km ná dit bord linksaf naar het mooie caminodorpje Hontanas. Dat is wel om vrolijk van te worden.

naar boven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.