Voorbereiding

Op http://perfietsnaarsantiago.wordpress.com/, Voorbereiding van de fietstocht naar Santiago, worden 33 vragen beantwoord die U -bij de voorbereiding van Uw fietstocht- kunnen bezig houden. Inhoudelijk komen de antwoorden overeen met de informatie op de site die U nu bezoekt.  Vanwege de andere structuur op deze site is wat U hier vindt onder het tabblad ‘voorbereiding’ beperkt.

Welke voorbereidingen U moet treffen is sterk afhankelijk van Uw ervaring met langeafstand fietstochten, van Uw conditie en van de vraag of U een planning prettig vindt, of juist niet. Ik ga ervan uit dat U geen of nauwelijks ervaring hebt met lange fietsvakanties en dat U een gezonde conditie heeft. Mocht U eraan twijfelen of U in staat bent de tocht fysiek aan te kunnen dan zou U een gesprekje met Uw huisarts kunnen overwegen. Maar iedereen met een ‘normale’gezondheid kan de tocht prima aan. En zelfs al bent U volgens de statistieken ‘chronisch ziek’, dan nog kunt U de uitdaging aangaan. Ik spreek uit ervaring. Leeftijd speelt ook geen doorslaggevende rol; ik sprak kort voor Santiago een fietser die al 75 jaar op zijn teller had staan.

Bezoek het Monasterio in Cañas!

Bezoek het Monasterio in Cañas!

Het wel/niet maken van een al dan niet gedetailleerde planning is een persoonlijke aangelegenheid. Het maken van een planning is wenselijk indien U onderweg bepaalde plaatsen, gebouwen of musea wilt bezoeken en indien U in interessante dorpen of steden wilt overnachten. Of als U Uw terugreis al voor vertrek heeft geboekt. De gedetailleerdheid van een planning verschilt ook sterk van persoon tot persoon. Sommigen maken een grove planning, anderen willen ook alle details plannen. Besef dat er onderweg veel onzekerheden zijn en dat een gedetailleerde planning daarom waarschijnlijk verspilde moeite is. Bovendien de Caminobeleving is omgekeerd evenredig met de gedetailleerdheid van de planning.

Onder de andere tabbladen op deze site vindt U aanknopingspunten voor een planning, bijv. ‘etappeplannen’, ‘terugreis’ en ‘bezienswaardigheden’. Voor welke aspecten van de fietstocht U een planning maakt laat ik geheel aan U over. Evenals de planningshorizon. Sommigen maken een plan voor de héle reis, anderen voor de eerstkomende paar dagen. Mijn ervaring is dat een etappeplan prettig is. Waarbij de etappeplaatsen zijn gekozen op de criteria: afstand, overnachtingsalternatieven en bezienswaardigheden.

Er zijn pelgrims die elke planning als een last ervaren. Zij gaan volledig ‘op de bonnefooi’ en ze zien wel hoe het onderweg loopt. Voor hen vernietigt het maken van een planning (evenals het maken van afspraken met reisgenoten) de essentie van de Caminobeleving: rust, vriendschap, spiritualiteit. Voor anderen bieden een planning en afspraken juist houvast: het is elke dag duidelijk wat de reisdoelen zijn en iedereen weet waar hij/zij aan toe is. Natuurlijk, men kan ook overdrijven. Als alles wordt dichtgetimmerd en vastgespijkerd is de Caminobeleving ver te zoeken. Ieder maakt hierin een eigen keuze, samenhangend met de motieven om naar Santiago te fietsen.

Als U voor de eerste keer een langeafstand fietstocht gaat ondernemen is de aanschaf van kleding en materialen ook onderdeel van Uw voorbereiding. Onder de rubriek ‘paklijst’ staan de noodzakelijke spullen.

Trainen

Naar de Col du Somport is het continue klimmen.

U kunt niet aan de Camino beginnen zonder goede training. Ook al fietst U elke dag een flink eind naar Uw werk of voor Uw plezier, dan nog is het verstandig om U doelgericht voor te bereiden. Uiteraard kunt U denken: “Het zal wel loslopen!” Prima, maar dan bestaat de kans dat er dagen zijn waarop U flink moet afzien. Suggesties voor een ‘trainingsprogramma’ zijn:

  • Ritme opdoen: gedurende een paar (3) maanden regelmatig fietsen.
  • Duurtraining: een flink aantal (10 à 15) ritten van rond de 100 kilometer.
  • Rijden met bagage: 23 kg aan je fiets voelt toch anders.
  • Bergtraining: ’n paar keer fietsen in heuvelachtig gebied.
  • Generale repetitie (event.): met bagage van Gronsveld naar Vaals v.v.

naar boven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.