Het weer

18 mei 2013, het is zeer koud op weg naar O`Cebreiro.

18 mei 2013, het is zeer koud op weg naar O`Cebreiro..


Omdat het pelgrimsseizoen voor fietsers loopt van april tot en met september beperk ik me tot deze periode van het jaar. Buiten deze maanden ligt er -vrijwel zeker- sneeuw op diverse bergtoppen. Daarom is fietsen in oktober tot en met maart onverantwoord. Wandelen kan in die barre omstandigheden wel, maar er zijn niet zoveel pelgrims die deze periode kiezen.
Maar ook buiten de winterperiode kan het in het voorjaar koud zijn. Medio mei 2013 lag er sneeuw bij het Cruz de Ferro en in O’Cebreiro. De maximumtemperatuur was medio mei 2013 in bijv. Burgos 9 graden en in Foncebadón 2 graden met sneeuwbuien. Zo extreem is het niet elk jaar, maar het kan wel weer gebeuren.

De 'weg met de bomen'.

De ‘weg met de bomen’, El Burgo Ranero-Reliegos, 1o km .

Naast kou speelt ook hitte een grote rol. Bij temperaturen boven de 30 graden wordt fietsen al gauw minder aangenaam. En ook fietsen in de regen gaat snel vervelen. Dat is u bekend. Maar de meest onderschatte factor in het weer is de wind. Tijdens urenlang fietsen met wind op kop is ’t lastig de moraal hoog te houden. Vooral in Spanje kan de wind Uw motivatie breken. Het kan op de Meseta flink waaien. Als de wind u op de eenzame, lange rechte wegen continue zand in de ogen blaast, dan is de gedachte ‘waar ben ik mee bezig?’ vaak niet ver weg.
Wat u wellicht ook niet verwacht is de mist in juni of juli. Het kan zelfs gebeuren dat u om O’Cebreiro (1.300 m) te bereiken door de wolken fietst. Om er een stukje voor O’Cebreiro doorheen te breken. U kijkt dan over de wolken die in het dal hangen heen. Boven u een blauwe lucht, onder u een wolkendek. Zulke weersomstandigheden kunnen vrij plotseling ontstaan. De ene dag is het prachtig weer, de volgende dag hangt er mist. De belangrijkste oorzaak is de bergrug om de grens Galicia en Castilla y León. Depressies vanuit de Atlantische oceaan die richting noord-west Europa koersen botsen tegen deze bergrug en veroorzaken bewolking en regelmatig regen. U ziet de effecten op het landschap: in Galicië is veel groen.

Het weer in Frankrijk

Hieronder een beeld van ‘het weer in Frankrijk’ tijdens het fietsseizoen. Voor vier plaatsen (twee op de westelijke en twee op de oostelijke route) zijn de dag- en nachttemperaturen en de regenval in vier grafiekjes weergegeven. De cijfers zijn gemiddelden over een periode van tien jaar, 2001-2011. Gemiddelden in de meteorologie kunnen u op het verkeerde been zetten; de spreiding in de brondata is groot. In de dagelijkse praktijk kunnen dus flinke uitschieters voorkomen. Meer historische temperatuurdata staan op de site www.incapable.fr. Klik hier voor een overzicht van de jaartemperatuur (2012) in Auxerre. Op deze site kunt u van bijna 200 plaatsen dit soort gegevens vinden.
Alhoewel de data van een paar jaar geleden zijn, neem ik aan dat ze nog behoorlijk actueel zijn. Zo snel gaat de klimaatverandering ook weer niet.

Het weer in Frankrijk in mei t/m september

Het weer in Frankrijk in mei t/m september

Het weer in Spanje

In juli en augustus kan ’t op de Spaanse Meseta erg warm zijn. En als het dan ook nog flink waait is het lastig fietsen. De wind kan het hele jaar een flinke tegenstander zijn. Niet voor niets zult u op diverse plaatsen moderne windmolens zien. Hieronder een kaart met de windkracht in Spanje. Duidelijk is te zien dat er in het gebied tussen Burgos en León (de Meseta) een behoorlijke westenwind kan staan.

Windkracht in Spanje. Op de Meseta kan het flink waaien.

Windkracht in Spanje. Op de Meseta kan het flink waaien.

Hieronder twee grafieken die inzicht geven in ‘het weer’ in de plaatsen Burgos en Santiago. Links een beeld van de regenhoeveelheden in millimeters per maand. Rechts de dag- en nachttemperaturen. Bron voor beide grafieken zijn de gemiddelden per maand over de periode 2001-2011 van de site www.tutiempo.net. Een site waarop ook de actuele Spaanse weersverwachting staat.
Omdat het gemiddelden zijn, moet u rekening houden met uitslagen naar boven en beneden. Dit geldt met name de grafiek die regenhoeveelheden laat zien. Over de verdeling van de regenval over de periode van een maand is weinig te zeggen. Gemiddeld regent het op twee tot tien dagen per maand. U kunt dus de pech hebben dat de dubbele maandhoeveelheid regen valt als u in Santiago bent. Meer gegevens over temperatuur en regenval staan op de Spaanse site aemet.es. Klik hier voor de gegevens van bijv. León.

Regenval en temperatuur in Burgos en Santiago

Regenval en temperatuur in Burgos en Santiago

Zon op, zon onder in Burgos

Vanaf september korten de dagen aanzienlijk. In juni zijn de dagen nog lang, profiteer ervan omdat u dan het ritme ‘vroeg op en op tijd stoppen’ kunt aanhouden. Wat vroeg op is, hangt af van de keuze hoe U wilt overnachten: zes uur als U kampeert, zeven uur-half acht in een hotel. In beide gevallen is deze tijd afgestemd op de vertrektijd: acht uur ’s ochtends, tevens de uiterste vertrektijd uit Spaanse refugio’s.

Vergis U niet. U kunt de Nederlandse tijden zon-op, zon-onder niet zomaar transplanteren naar Spanje. Hiernaast een grafiek van het zon-op/zon-onder tijdvak voor Burgos. In juni gaat de zon rond tien over half zeven op en rond tien voor tien onder.

Op tijd stoppen, bijvoorbeeld om vier uur geeft gelegenheid tot rust en u kunt nog eens wat bekijken. Hoe verder u naar ’t westen komt, hoe later ’t donker wordt. Belangrijk is ook dat het in juni nog groen is en er bloemen bloeien langs de kant van de weg. In het najaar zijn de Meseta (Spaanse hoogvlakte) en de Tierra de Campos (uitgestrekte graanvelden) grote dorre gele vlaktes, waar de wind vrij spel heeft. Hieronder foto’s van dezelfde plek op Tierra de Campos, iets voor het leuke Caminodorpje Hontanas. De omslag van groene graanvelden naar gele stoppelvelden vindt in juli plaats.

Drie keer linksaf naar Castrojeriz 2

Drie keer linksaf naar Castrojeriz, in juni 2008, in juli 2011 en in juni 2012.

naar boven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.